Je huis verkopen – markt of mindset

De negatieve berichten over de woningmarkt blijven maar voortduren, in het spraakgebruik heet het dat de “markt stil ligt”, maar is dat ook zo? Natuurlijk niet! Het gaat niet zo makkelijk als vroeger, maar er worden nog steeds huizen verkocht. De kunst is om er voor te zorgen dat jouw huis daar ook bij is. Maar hoe doe je dat als je toch wel wat ontmoedigd bent geraakt?

De markt

Als de rest van het jaar verloopt zoals in het eerste kwartaal, dan gaan er in 2012 ongeveer 100.000 woningen worden verkocht. Dat is minder dan de helft van de voorraad die te koop staat, maar met 100.000 kan je niet beweren dat de markt stil ligt.

Natuurlijk, er is van alles gaande: het aantal verkopen en de prijzen dalen nog steeds, het consumentenvertrouwen is laag, van een hervorming van de woningmarkt wil het ook nog niet komen en de hypotheekverstrekking is lastiger. Hoe je het ook wendt of keert: de markt is nog steeds aan het bekomen van een situatie die niet kon blijven voortduren.

De CBS prijsindex voor koopwoningen is inmiddels terug op het niveau van 2005. Dat betekent voor veel mensen die hun huis na die tijd hebben gekocht, dat ze hun hypotheek niet volledig kunnen aflossen met de nu te verwachten opbrengst.

Gevolgen

Het lijkt allemaal kommer en kwel, maar wil je een groter huis kopen dan ben je juist spekkoper in deze markt: je ontvangt minder voor je eigen huis, maar de prijs van je volgende huis zal nog meer gedaald zijn! Per saldo ga je er dan op vooruit.

Moet je echter je huis verkopen vanwege bijvoorbeeld financiële redenen of een relatiebreuk, dan is het een stuk lastiger. Vooral als er een restschuld dreigt is het begrijpelijk dat mensen er tegen aanhikken om een vraagprijs te stellen die goed genoeg concurreert met vergelijkbare woningen.

Het gevolg van een te hoge vraagprijs laat zich helaas raden: het wordt alleen maar moeilijker. Stel je hebt het afgelopen jaar je woning niet verkocht, dan is inmiddels – afhankelijk van de regio – de markt weer met 4 à 5 % gezakt. De dreigende restschuld is dus nog groter geworden en je had beter vorig jaar je verlies kunnen nemen. En het ligt zeer voor de hand dat de prijzen het komende jaar nog weer verder zullen dalen.

Verlies nemen is moeilijk

Hoe komt het toch dat we het nemen van verlies voor ons uit schuiven? Simpel: het zit in onze natuur. Het gebeurt in de zakenwereld en ook op de beurs. Je kunt het zien als optimisme: de hoop dat het beter wordt. Nu is optimisme prima, maar we kunnen onszelf er ook mee in de weg zitten. Want als het optimisme niet gerechtvaardigd is, dan wordt het struisvogelpolitiek.

Andere oplossingen

Als je eenmaal in een lastige situatie zit is het vaak moeilijk om nog zicht te hebben op alternatieven en oplossingen. In sommige situaties is er geen alternatief: het huis moet worden verkocht. Maar in veel gevallen is het de moeite waard om toch nog eens te zoeken naar een andere oplossing in plaats van je verlies te moeten nemen. Hoe geweldig zou het zijn als je wat meer kon verdienen en toch in je huis kunt blijven wonen. Hoe geweldig zou het zijn als je met je hypotheekverstrekker afspraken kunt maken om een moeilijke periode door te komen? Hoe geweldig zou het zijn als je je relatie toch zou kunnen redden?

Mindset

Als er echt geen andere oplossingen zijn, dan is het niet gemakkelijk om (tijdig) je verlies te nemen en de pijn die daarbij hoort te accepteren. Het is daarnaast ook niet eenvoudig om jezelf aan je haren uit het moeras te trekken en op zoek te gaan naar alternatieve oplossingen. Immers, als dat zo makkelijk was, dan had je het al geregeld!

Maar hoe lastig het ook is: niets ondernemen is geen optie, het probleem maar voor je uitschuiven levert alleen maar meer problemen op. Je gemoedstoestand (mindset) wordt daardoor steeds maar negatiever. Om dat te doorbreken moet je jezelf in de eerste plaats bewust worden dat het zo werkt en in de tweede plaats: actie ondernemen.

Mijn belangrijkste advies is dan ook: zoek hulp. Vraag hulp aan iemand die met jou meedenkt en je helpt je zaken goed op een rij te zetten, keuzes te maken en daarna beslissingen te nemen. Iemand die jou wellicht ook op het spoor kan zetten van oplossingen waar je nog niet aan gedacht had. Iemand die je in ieder geval helpt duidelijke keuzes te maken over de belangrijkste dingen in je leven en je financiën. Als je wilt kan ik die persoon voor je zijn. Bedenk: als je gekozen hebt is beslissen niet moeilijk meer!

Informatieavond

Om je een zetje in de goede richting te geven heb ik op donderdag 28 juni een informatieavond georganiseerd. Op deze avond zal ik je duidelijk maken hoe de huidige markt werkt, hoe je de marketing van je huis aanpakt, maar vooral waar het mee begint: de keuzes die jij zelf maakt. We hebben de avond met een prijs van 97 euro bewust laagdrempelig gehouden.